Mans Hàbils

cubo para meter¿Quins exercicis, activitats i joguines podem utilitzar per a que els nostres fills adquireixin una major i millor destresa manual?

En primer lloc indicarem que la motricitat es pot classificar en motricitat fina i motricitat grossa, però avui centrarem la nostra atenció en el desenvolupament de la motricitat fina, aquella que implica moviments més precisos i una major coordinació: mans més hàbils.

El desenvolupament de la motricitat fina té un procés progressiu i implica un nivell elevat de maduració, però és decisiva en els nens per a la pràctica en l’aprenentatge sobre l’entorn i per a l’experimentació, com també potenciar l’ augment de la intel·ligència.

L’objectiu de fer exercicis de motricitat fina així com la utilització de joguines que potencien aquesta habilitat, és que el nen assoleixi destreses motores precises que afavoreixin el control, coordinació  i domini del seu cos.

Per aconseguir aquest objectiu existeix un procés cíclic que s’inicia a partir del moment que el nen és capaç d’agafar objectes amb la mà. A partir d’aquest moment podrem anar augmentant el nivell de complexitat i dificultat segons la adquisició de destreses de cada nen amb unes metes diferents per a cada edat.

Podem treballar la coordinació manual i la motricitat fina amb senzills exercicis i joguines com el cub per a ficar, cub “2 en 1”, cargols i femelles, el joc de pesca, trenes divertides, joc bijuteria i formes inseribles, cadascun d’ells pensat per a cada edat.

A més d’aconseguir una gran habilitat a les mans, els nens es divertiran aprenent a enfilar, enroscar, cargolar i associar de forma lúdica. D’altra banda s’iniciessin amb la geometria a partir dels objectes que hauran de ficar en el lloc corresponent i el reconeixement dels diferents colors.

La joguina i les hores de joc amb els nens seran espais de diversió i aprenentatge, per això la importància de saber la finalitat de cada joguina, perquè a partir d’activitats motivadores i joguines específiques ajudin als nens en el seu desenvolupament cognitiu i motor.

Verónica Ríos

Pedagoga Col 1304

www.pedagoga-tarragona.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *